Frankrijk Billy Montigny

De vaderdag editie.

Het is een vroege zondag morgen als de leden van de Jeroen Bosch verkenners  Band zich aan het gereed maken zijn voor de travel richting het Frankrijkse. De temperatuur is nog wel wat fris, maar het zou in elk geval droog blijven, ook in Billy Montigny als de Franse Piet Paulusma het goed heeft. Thuis snel alle spullen nog even bij elkaar zoeken en inpakken maar.  Op het bandlokaal staan nog veel van de spullen bij elkaar vanwege het optreden in Hamont vorige week. Het is nu alleen nog wachten op de bus en kijken of deze dit keer wel het schoolplein op durft te draaien. En wat denkt te, het was hem (laten we zeggen Chauff Wilko) gelukt. Snel de instrumenten en kledingkisten in het ruim steken, we konden alle bagageruimte gebruiken, daar het andere korps zelf voor hun instrumenten transport zouden zorgen. Nou het is zover, het vertrek is een feit. Op naar den Antwerp. In de bus is het een rust van ja welste. Er is een verdeling gemaakt tussen de jeugd achterin en de wijze grijze wolk meer voorin de bus. De koffie en thee deed zijn rondje door de bus, helaas ontbrak de traditionele café noir. Tegen de tijd dat we de Belgische grens nadere, gaf Wilco nog netjes aan dat de gebruikers / eigenaren van een slimme telefoon op het internet moesten letten, daar dit buiten je bundeltje lekker duur wordt. Maar inderdaad, middels het KPN sms’je werd het ons direct duidelijk dat we de Belgische grens waren gepasseerd. De tocht richting Antwerpen begint inmiddels aardige vormen aan te nemen. Na ongeveer een uur of wat rijden komen we aan bij  onze Antwerpse vrienden welke al netjes stonden te wachten, hierdoor verliep het inladen vrij vlot. Snel gingen we verder onze weg vervolgend richting de volgende grens sms bericht en dan door naar Billy Montigny. We zullen eens kijken wat het optreden ons gaat brengen, dit in combinatie met onze verse tamboerijn maître Rini.

Voor de eerste keer vor de band, dus eigenlijk ging hij met de Billy’s bloot.

Tijdens deze busrit ben ik op de hoogte gebracht op het bestaan van de SWAG style. Volgens Brad staat het voor Secretly We Are Gay, ik zeg een lekkere steil. Een soort SWAGgie way of life. Brad gaf aan dat je hierbij dan niet te druk moet doen. Of te wel relax.

Aan de snelweg is in elk geval goed te merken dat we inmiddels op Belgisch grond gebied waren. Eindelijk de tweede bevestiging vanuit KPN is een feit, we zitten in Frankrijk. Het is zover, het pittoreske Billy Montigny kwam in zicht, in elk geval op de bewegwijzering. Nu op zoek richting het omkleedlokaal. Door het blauwe poortje, of niet door het blauwe poortje. Dat is de vraag. Het duurde daarna nog even voordat we van het omkleed lokaal de juiste ingang hadden gevonden. Achteraf geroken hadden we ook gewoon op de lucht af kunnen gaan. Het had veel weg van een toilet welke al jaren verstopt zat maar nog wel steeds in gebruik is, zonder Toilet duck. Het is tijd geworden om geheel stressloos (of te wel swag) om te gaan kleden. Toen dat gebeurt was, was het opschieten naar de bus om daar vervolgens drie kwartier te moeten wachten tot we kunnen begin. Het was zo wie zo, met en zonder organisatie,  niet duidelijk hoe, wat en waar we zouden moeten gaan vertrekken. Gelukkig waren de 3 kwartier ook omgezet naar 20 minuten en was het overal de band leden vandaan peuteren om alsnog tijdig te kunnen vertrekken. Logischerwijs weten we direct na vertrek al niet meer waar we heen moeten. Het blijkt niet meer te zijn dan vertrekken richting rue de la senne, hopelijk is er iets of iemand die weet hoe we daar kunnen komen.     

Eindelijk het is zover, we zijn aangekomen bij het vertrekpunt,  snel uitladen en opstellen. Het gaat een beetje met de slag du Franssee. Nou we zijn vertrokken hoor, elk begin is moeilijk dus is het veel starten en stoppen. Stukje bij beetje komen we gestaag bij ons gezamenlijk verzamelpunt. Het is de bedoeling dat daar alle korpsen samen komen. En eenieder voor zich hun kunstje laat zien. Gelukkig mogen de Franse korpsen eerst en wij als een van de laatste muziek korps. Tijdens het wachten tot we mogen snel een kopje koffie scoren bij cafe Le Jean Bart. Het blijkt zo te zien nog niet zo eenvoudig om een cappuccino te maken. De obers achter de bar keken elkaar wazig aan en waren opzoek naar het recept voor een cappuccino. Na wat wachten is het dan eindelijk zover. Een kopje koffie met slagroom.

Nadat iedereen zijn drankje op had, of in elk geval bijna moeten we ons gaan klaar maken voor of eigen optredentje. We gaan het veld op met Chinello, maken een mooie concert opstelling van en komen tot een halt. Vervolgens maken we stilstaand Ticket to Ride en March of the Harold. Na een laaiend enthousiast publiek met een daverent applause, welke we in ontvangst hebben genomen starten we de afmars met Thrift shop.

Na de afmars was het in een rechte lijn met 4 bochten rechtstreeks naar de bus. Hier hebben we Rini bedankt voor zijn once in a life time experience. Ondanks zijn beperkte repertoire zijn we er toch goed door gekomen, en een mooi visite kaartje achtergelaten. Nu is het snel omkleden in het nieuwe omkleed lokaal genaamd de vrije buitenlucht. Ook hier was de beerput lucht niet te harden, ten minste als je te dicht bij de pismuur ging staan. Na het omkleden hebben we nog een kleine invasie uitgevoerd op de lokale snackmuur. ‘frieterie au palais de la frite’. Tijdens het eten konden we nog de rest zien van een soort van carnavals optocht welke ondertussen gaande was op het speelveld. Het is inmiddels bijna 6 uur, dus tijd om te vertrekken. Op weg terug naar Antwerpen om onze reis metgezellen af te zetten. Onze reis genootjes vormde sinds 2 jaar een variant van America drumcore style band. Als dat eenmaal gebeurt is kunnen we door, op naar huis dan maar. Het was een lange, leuke maar alles bij elkaar ook wel een beetje vermoeiende dag. Dit was anderzijds ook een lome dag, wat te merken was aan de rust in de bus.


Heel erg SWAG.

Waargenomen namens en ook voor, vrijwillig maar ook weer niet vrijblijvend en tevens deels op waarheid berust namens deze en voor andere.

MH van MH & MH foreign reports inc.®