Exempel

Jeroen Bosch Verkennersband laat jongens droom uitkomen!

Sinds Bryan Verel kon lopen liep hij al achter de Jeroen Bosch Verkennersband aan als groot fan. Meegenomen door zijn vader John, met zijn eigen mini tamboer maître stok (gemaakt door zijn opa). Zijn vader was destijds tamboer maître was van het korps.

Na jaren achter de band gelopen te hebben mocht Bryan op zijn negende dan eindelijk meespelen met de Jeroen Bosch Verkennersband. Samen spelen met zijn vader was een andere droom die toen al is uitgekomen. Toen hij 16 werd heeft hij de band verlaten om meer muzikale uitdaging te zoeken. Helaas heeft hij deze uitdaging niet kunnen vinden en is een aantal jaar later terug gekeerd als koper instructeur bij het korps.

Zijn vader John is ook al een aantal jaar geleden gestopt na zijn 30 jarig lidmaatschap. Omdat de huidige tamboer maître Rick Deckers 1 juni verhinderd was, is John gevraagd om zijn plek over te nemen. Door drukte kon dit helaas niet. Nu kwam de kans voor Bryan. Via de voorzitter heeft hij gevraagd of hij dit eens mocht doen. Toen ging het allemaal lopen de eerste repetitie kwamen er aan. En alles kwam voorbij, hoe houd je de stok vast, wat zijn de commando’s etc.

De spannende dag.

Vooraf was er al netjes een pak aangemeten met bij passende hoed, handschoenen, koppel en schoenen. Vooraf had hij in zijn kamer alle commando’s veelvoudig herhaald en zijn schoenen uiteraard gepoetst.

Het maître overleg was zijn eerste verantwoordelijkheid deze dag. Hier kreeg hij uitvoerig uitleg over het programma, route en volgorde van de taptoe. Hierna was het snel omkleden en klaar maken voor de korpsen presentatie. De Jeroen Bosch Verkennersband was het derde korps wat zich mocht presenteren. In zijn ooghoeken zag Bryan zijn oma al staan met tranen in der ogen. Hij had niet verteld aan zijn oma dat hij voor deze keer voor het korps mocht staan. Na de counter op het veld en de groet naar het publiek marcheerden ze af.

Bryan kreeg hierna ook nog de taak om ervoor te zorgen dat het korps op tijd klaar zou staan voor het show optreden. Ook in de show volgorde was de Jeroen Bosch Verkennersband als derde korps na Amantius en VIOS.

Het voorafgaande korps marcheerde af en dit was het teken om de band in de houding te zetten en op de rand van het veld neer te zetten. Vanaf hier kwamen de commando’s en het begin van de show. De start van de show was een schots slagwerk mars gevolgd door een snelle drum beat. Op dit snelle ritme zou de band uitbouwen en op het HALT en STIL commando zou het korps stoppen. Hierna werd direct het nummer Thrift Shop ingezet. Dit is een nummer wat Bryan zelf heeft gearrangeerd voor de band. Weer een droom die verwezenlijkt werd.

Na dit nummer en de groet naar het publiek werd de aankondigingstekst gestart.

Hier op volgend kwam het nummer March of the Herald. Het was hier de bedoeling dat de band hun kunstje lieten zien wat ze op 9 juni vertonen in Hamont. Na was bochten en counters kwam Ticket to Ride. Met een klein stukje show. Dit nummer was een groot aandachtspunt voor Bryan hij moest ervoor zorgen dat het korps midden op het veld zou uitkomen zodat ze stil staand als afsluitend nummer Kremmer konden spelen. Door middel van een afgesneden bocht is dit gelukkig gelukt.

Het was nog even goed denken om het korps naar het publiek te draaien want dat is natuurlijk het tegenovergestelde commando omdat je nu voor een korps staat.

Na het nummer de Kremmer gedirigeerd te hebben en weer het publiek begroet te hebben was het dan tijd om af te marcheren. Helaas riep de omroeper bij het afmarcheren het verkeerde korps om, maar na enkele excuses was hem dit foutje vergeven.

Na de show was het een opluchting dat het allemaal goed was gegaan. Nu de finale nog. Ook tijdens de finale was er een klein opstakel voor Bryan.  Hij moest ervoor zorgen dat de band aan de zijkant van het veld zou komen en dat er dan aan beiden kanten nog plek zou zijn voor 2 andere orkesten.

De finale begon met een gezamenlijk nummer en daarna mochten alle tamboer maîtres een bedankje ontvangen namens Exempel. Hierna heeft een lid nog een toespraak gegeven over Empel! Dit werd gevolgd door het Wilhelmus. Na het Wilhelmus mochten alle korpsen omstebeurt afmarcheren. Na een laatste counter op het veld en alle tamboer maîtres en het publiek voor de laatste keer gegroet te hebben zat het er toch weer op! Het was een mooie dag met mooi weer en goede orkesten! Nadat het korps ingerukt was, was het tijd om het pak weer netjes weg te hangen en de tamboer maître stok weer op te bergen in de koker. Als bedankje kreeg Bryan nog het geschenk van Exempel mee naar huis als herinnering voor deze mooie kans waarmee de Jeroen Bosch Verkennersband zijn jongens droom verwezenlijkt heeft.

 Via deze weg wil Bryan de band bedanken voor de mooie ervaring en wil hij ze veel succes wensen op het komende concours.

 Met vriendelijke groet,

TM2, Bryan Verel (in Derde Persoon!)

PS: De mini tamboer maître stok heeft hij nog steeds in zijn bezit!