1980

In 1980 gaat de band lange broek dragen en er komen ook weer nieuwe instrumenten bij, namelijk 6 jachthoorns en 2 lyra’s. Het presenteren van de zwarte pantalons en de nieuwe instrumenten gebeurt op het bandweekend van 19 en 20 april in Drunen. Op 7 juni was er weer het concours en wel in Almelo. Het was de eerste keer dat onze drumband in lange broeken en met jachthoorns en lyra’s het concoursveld betrad. Op 5 oktober dit jaar nam Eugene Ploegmakers afscheidt van de band als tamboer-maître om het land te gaan dienen.

1981

Op 11 en 12 april betekende een nieuw instrumentarium voor de band in de vorm van 8 trommen, twee tenor trommen en een overslag. Deze werden op originele wijze aangeboden met hulp van de drumband Exempel uit Empel. Dit jaar was er een concours in Harderwijk op 13 juni, het debuut voor John Verel als tamboer-maître. Er waren dit jaar zoveel supporters dat we met twee bussen naar Harderwijk moesten.

1982

17 april van dit jaar was een gedenkwaardige dag. Er kwamen weer pijperfluiten bij de band. Dit jaar maakte de band voor het eerst een buitenlandse reis. Met Pinksteren gingen we naar Duitsland. In juni was er wederom een concours, dit jaar in Brunsum, waar er ook weer triomfen waren voor onze band, namelijk een eerste prijs in de eredivisie.

1983

Op 18 juni was het concours in Arnhem, met weer een eerste prijs in de eredivisie. Maar de jury had ons geen half puntje minder moeten geven of we waren tweede geworden. Op 23, 24 en 25 september is er “Scout-In” in Ommen. Samen met de Minerva Band spelen we voor 7500 leiders uit heel Nederland.

1984

Wisseling van de wacht op 18 november bij de intocht van Sinterklaas. Onze maître John gaf de stok weer over aan Eugene Ploegmakers.

1985

Dit jaar was voor ons een belangrijk jaar. Want Den Bosch bestond 800 jaar, de Sint Jan 600 jaar en er was al elf maal ’t Pelleku. Reden voor een goed feest en een echte carnaval. Het scoutingconcours werd dit jaar gehouden in Den Bosch. Dit was voor de derde keer in onze stad. Dezelfde dag werd ’s avonds de historische kleding gepresenteerd. Ook ontstonden dit jaar de “stadspijpers”: negen muzikanten uit de Jeroen Bosch Verkennersband die historische vieringen muzikaal opluisteren.

1986

Tijdens het pinksterweekend was er Intercamp in Overasselt. Carnavalsmuziek spelende bandleden maakten er met hun muziek een heus carnaval van. Dit optreden leidde tot het ontstaan van een nieuwe carnavalsvereniging uit de band: “de Pintvatters”.

1987

Van 5 tot 7 juni was het Intercamp in Krefeld. Voor het eerst werd er een ontgroening uitgevoerd tijdens Intercamp. Ook de Pintvatters waren aanwezig en zette binnen de kortste keren het hel Intercamp op stelten.

1988

Dit jaar is het begin van het bestaan van de Pintvatters zoals we ze nu nog steeds kennen:
Onze oude  voorzitter, Jeroen Kuys, werd tijdens het Intercamp in Krefelt (Duitsland) ontgroend. Hij moest in drie verschillende talen aan drie verschillende mensen uitleggen hoe een benzinemotor werkte. Ter controle moesten deze drie mensen aan het ontgroeningcomité vertellen wat ze ervan begrepen hadden.

1989

Tijdens het Landelijk Band Concours in Den Helder trad de band voor het eerst op met een gele bies op de pantalon. De pantalons waren voorheen helemaal zwart