1952

Een aantal scoutingleden speelde met het idee om een Verkennersband op te richten.

1953

Op 11 april 1953 werd de band opgericht onder de naam “drumband der Verkenners”. Deze groep jongens wilde met een Verkennersband de eer van het Bossche district hoog gaan houden en een voorbeeld en demonstratie geven van de discipline in de scoutingbeweging.

Bij de start hadden we de beschikking over de volgende instrumenten:

    3 pauken

    1 overslagtrom

    1 marstrom

    7 bazuinen

Deze instrumenten waren in bruikleen van de scoutinggroep st. Joris.

1954

Op 23 juni van dit jaar hielden padvinders en verkenners een drumband concours in de stad Alkmaar. De “Band der Verkenners” behaalde daar een vijfde plaats met 339,5 punten. Op 16 oktober kreeg de Jeroen Bosch Verkennersband een mascotte: de geit Roentje.

1955

Op 9 juli behaalde de band op het concours drie prijzen: een eerste prijs voor presentatie op muzikaal gebied, een eerste prijs voor de show, een ere prijs voor het behalen van de punten in de divisie waar wij toen in uit kwamen.

1957

Op 11 mei was er een jubileumconcours in ’s-Hertogenbosch. Dit concours was in het kader van de honderdste geboortedag van Lord Baden Powell, de oprichter van scouting. Het werd gehouden op de plaats waar wij ’s zondags exerceerden: de veemarkt. Dit concours was het eerste scoutingconcours in het zuiden des lands. Onze band werd eerste in de tweede afdeling voor jongens. In totaal deden er vijftien bands mee aan dit concours en van die vijftien band haalde onze band de hoofdprijs voor het hoogste aantal punten.

1958

In dit jaar was het concours op 10 mei in de stad Den Haag. Dit was ons negende concours en weer een debuut, want we kwamen voor het eerst uit in de eerste divisie. Ook kwam dit jaar ons eerste clubblad uit ter gelegenheid van ons eerste lustrum. Het heette toen nog geen “Jeroentje”, maar “Roentje” naar de mascotte geit. De optredens in deze tijd bestonden voornamelijk uit het openen van scouting blokhutten.

1959

Tijdens een reünie op 21 april bij de St. Jorisgroep in Vught ontvangt de band een nieuw instrumentarium. In de maanden juni en juli werft de band nieuwe leden. De nadruk ligt vooral op goede verkenners met discipline. En als je jezelf aanmeldde was het nog niet zeker of je geplaatst werd.